enjoy the difference

DISOFA – eleganta franjurilor in design de interior

Home Noutati DISOFA – eleganta franjurilor in design de interior

DISOFA – eleganta franjurilor in design de interior

Franjurii sunt ornamente textile aplicate pe marginea unei tesaturi, cel mai des intalniti la draperii, steaguri, epoleti sau perne decorative. Originile lor inregistrandu-se undeva in 3000 i.Hr, in Irakul de astazi. Erau adoptate de civilizatii numeroase si nu existau diferente in randul acestora in functie de clasa sociala de care fiecare apartinea. Estimativ, epoca de aur a acestora este inceputul utilizarii lor ca elemente decorative pentru rochii. Inceputurile acestora au fost marcate de rochia pentru cabaret – care avea acelasi nume cu al stilului de dans cunoscut.
Franjurii pot fi din fire de bumbac,lana, matase sau din fasii inguste de piele.
Exista multe tipuri de franjuri. In special în Europa de Vest, pe masura ce bunurile si obiectele de lux au proliferat în timpul Renasterii, tipurile de franjuri au început sa-si asume nume acceptate în mod obișnuit. Stilurile de franjuri au fost clar definite în Anglia.
Tipurile de franjuri includ: franjuri impletiti, tip clopotel sau ciucuri, fir cu fir, foarte desi.

De multa vreme, parea ca franjurii sunt în scadere in tendintele amenajarilor interioare, cu toate acestea, vedem ca aceste frumuseți izbitoare reveni in forta in ultemele sezoane. Franjurii inspira o atmosfera vintage – adăugând interes, rafinament și fler în aproape orice spațiu.

Tendințe de design: franjurii retro cuceresc toată lumea

De la moda la design. Din anii 1920 pana in anii saptezeci.

Pragurile au trecut  zeci de ani de istorie pentru a ajunge astazi  un accesoriu la moda in diverse proiecte de design.

Să uitam de  franjuri  hippies,  sunt aplicate pe accesorii de mobilier foarte moderne si accesorii de moda impresionante.

Decoratiuni pentru pereti cu franjuri lucrate manual.
Decoratiuni cu franjuri si insertii de oglinda.
Rame cu diferite forme si franjuri.

Lampa cu franjuri de matase creata de Hans-Agne Jakobsson in anii 60.
Hans-Agne Jakobsson (1919-2009), decorator de interior si designer de mobila, a fost activ intre anii 60 si 70, in epoca de aur a designului scandinav si este mai ales amintit pentru plafoniera delicata și strălucitoare, inspirata din abordările „moderne organice” ale maestrului danez de iluminat Poul Henningsen si finlandeza Alvar Aalto. Desi astazi este inca mai putin cunoscut decat multi designeri laudați de la mijlocul secolului, precum Jo Hammerborg și Verner Panton, Jakobsson a creat o serie de lampi cu pandantiv, lampadare, aplice si veioze care arata o inclinaiie catre diferite forme si materiale, precum și o ințelegere profunda a efectelor iluminatului.

Candelabru realizat din alama cu franjuri rosii.
Candelabru realizat din alama cu franjuri roz.
Candelabru realizat din alama cu franjuri crem.

Masuta Tripoli
Aceasta masa eleganta de cafea, disponibila in diferite dimensiuni, are o baza si un top de marmura care interacționeaza cu garnituri pretioase tipice camerelor de zi burgheze. Designerul Cristina Celestino reinterpreteaza doua elemente pretioase din Made in Italy intr-un accesoriu de mobilier cu caracter retro.

Masuta ovala cu blat din marmura si franjuri rosii
Masuta ovala cu blat din marmura si franjuri corai.
Masuta ovala cu blat din marmura si franjuri aurii.

Canapeaua Marlene

O piesa remarcabila care îmbină armonios confortul și romantismul este canpeaua Marlene.
Cu un sezut generos, fastuasa si eleganta.
Design haute coutere, o piesă sublimă și unică, evident produsa la comanda, doar pentru cei care inteleg valoarea.

Canapea Marlene imbracata in catifea si terminatii cu franjuri impletiti rosii.

Franjurii in designul de interior sunt inpiratie de la marii creatori de moda, fiind mereu intalniti in defilarile pe pasarelele din întreaga lume. Combinând franjurii delicati, țesături de lux și linii elegante, scaunele, fotoliile si canapelele cu franjuri vor aduce o notă feminină casei tale.O canapea eleganta si confortabila, imbrăcata in catifea incalzeste inima, bucura ochii, plutind ușor si sensibil, decorează și îmbunătățesc, producând o briză proaspătă de lejeritate în toată camera.Franjurii au revenit!Pe canapeaua ta, draperiile tale, perdelele, chiar și iluminarea si oglinzile. In această privinta, garniturile în general sunt o caracteristică puternică a tendinței de decorare „more is more”: de ce sa ai o perna simpla atunci când poate avea o bordura pom-pom, snururi de contrast sau margini unduitoare?

Set canapea si tabureti cu franjuri vopsiti manual in degrade.
Canapea lucrata din catifea cu nasturi si franjuri impletiti model gossip.
Canapea tapitata cu piele naturala, detalii metalice, franjuri din piele, model conceput de Cavalli.

O nouă generatie de designeri, pentru care pasmanteriile pareau uitate de moda, toate legate de obiecte greoaie, au început să folosească aceste ornamente în designurile lor contemporane. Este o suflare de aer curat.
„Dintr-o dată, vedem o cerere mare de franjuri și ciucuri. Și cine ii foloseste? Nu generația mai veche este cea care i-a văzut deja în anii 80. Este vorba despre tinerii designeri ”, spune Michael Cohen, președintele lui Samuel & Sons.

„Intr-un interior contemporan, se simte atât de neasteptat, nou si interesant”, spune Cohen. „Cred că suntem la începutul revenirii.”

Lasă un răspuns

  TOP